V Ý R O ČN Í Z P R ÁVA ČE S K É ŠKO L N Í I N S P E KC E Z A ŠKO L N Í R O K 2 0 1 4 /2 0 1 5 174 Ve většině kontrolovaných školních jídelen byl vydán vnitřní řád, který stanovoval pod-mínky pro poskytování stravovacích služeb. Ve 3,4 % případů vnitřní řád nebyl vydán nebo neupravoval podmínky pro poskytování školního stravování v souladu s právními předpisy. V několika případech neobsahoval údaje potřebné zejména k odhlašování stravy, nebo s ním nebyli strávníci ani zákonní zástupci dětí a nezletilých žáků seznámeni.Při kontrolách plnění odpovědnosti kontrolovaných osob za poskytované služby bylo zjiš-těno, že v 5,7 % subjektů nebyly správně stanoveny finanční limity pro jednotlivé skupiny strávníků, ve 4,6 % nebyly vyčerpány ve prospěch strávníků, z toho v 51,9 % nebyly převede-ny do nového období, ale staly se součástí hospodářského výsledku stravovacího subjektu. Navazující úplata za školní stravování nebyla v souladu s právním předpisem ve 4 přípa-dech. Novým zjištěním oproti minulým letům je skutečnost, že školní jídelny vybírají zá-lohu na stravné (platba dopředu), což je pozitivní v tom smyslu, že nevznikají subjektům neuhrazené pohledávky. Negativním rysem je však to, že téměř 3 % subjektů vybírá zálohu na období delší než 2 měsíce, z nich 75 % na dobu od 9 do 12 měsíců (dobu delší, než je školní rok). Ve svém důsledku v době plynulého zásobování potravinami se jedná o nepod-ložené požadavky školských subjektů, které brání žákům ze sociálně slabších rodin stravovat se ve školní jídelně, a navíc vytváří v uvedených subjektech zdroj pro dočasné financování jiných komodit, než jsou potraviny. Od února 2015 byly zahrnuty do zjišťování další oblasti vztahující se k poskytované služ-bě. Ve 441 subjektech bylo ke stravování přihlášeno 84 514 strávníků, poslední úplný měsíc před kontrolou se jich stravovalo 64 613 (76,5 %) a z toho 368 strávníků mělo dotovaný oběd (0,6 %).Tabulka 86 Plnění výživových norem ve školním roce 2014/2015 Maso Ryby Mléko Mléčné výrobky Tuky Cukry Zelenina Ovoce Brambory Luštěniny Limit dodržen (%)96,0 89,0 73,1 84,1 88,7 95,4 95,7 83,5 92,0 82,8 Sledování spotřebního koše z dlouhodobého hlediska ukazuje na přetrvávající problémy v jeho naplňování, a tím i zajištění nutričně hodnotné stravy pro příslušné věkové kategorie strávníků. Z celkového počtu kontrolovaných školních jídelen 3,4 % školních jídelen nesle-duje plnění spotřebního koše a 8,7 % školních jídelen nemá k dispozici podklady pro jeho vyhodnocení a provedení kontroly výživových dávek. I ve školním roce 2014/2015 se pro-jevilo nejnižší plnění spotřeby potravin na strávníka a den v komoditách mléko, luštěniny, ovoce a ryby, naopak v komoditách tuky a cukry byla zjištěna vyšší spotřeba na strávníka a den. Přesto lze usuzovat na postupné zlepšování výživové hodnoty stravy a zlepšování na-bízených služeb. Trendy ve vývoji spotřebního koše ukazuje následující přehled za školní roky 2007/2008 – 2014/2015.