V Ý R O ČN Í Z P R ÁVA ČE S K É ŠKO L N Í I N S P E KC E Z A ŠKO L N Í R O K 2 0 1 4 /2 0 1 5 176 Tabulka 88 Četnost vybraných potravin nebo pokrmůČetnost uvedené potraviny v posledním měsíci před kontrolou Průměrná četnost Nejvyšší frekvence / počet ŠJ Nejnižší frekvence / počet ŠJ Maso kuřecí 4 8/10 1/9 Maso krůtí 1 6/8 0/217 Maso vepřové libové 5 6/115 0/58 Vepřový bok a ořez 0 6/4 0/344 Maso hovězí 3 7/46 0/79 Ostatní masa – např. králík, zvěřina (srnčí, kanec)1 4/11 0/259 Sladkovodní ryba čerstvá 0 3/6 0/413 Mořská ryba čerstvá 0 3/6 0/399 Zmrazená ryba + filé 2 4/151 0/68 Zelenina syrová 10 20/33 1/5 Zelenina tepelně opracovaná jako součást hlavního jídla 8 20/17 1/7 Ovoce 11 20/46 1/5 Brambory 7 20/4 1/1 Luštěninový pokrm 4 5/149 0/66 Bezmasé sladké jídlo 2 5/4 1/18 Bezmasé slané jídlo 3 5/80 0/5 Z uvedeného přehledu např. vyplývá, že nejčastěji zařazovaným masem je maso kuřecí a maso vepřové libové, vůbec nebo velmi málo jsou zařazovány čerstvé ryby, syrová zelenina je podávána v průměru 10x v měsíci, ve 33 školních jídelnách (z kontrolovaných 441) denně. Obdobně je tomu u ovoce. Kvalita školního stravování je ovlivněna nejen četností jednotlivých druhů potravin, ale také jejich stupněm prvotního zpracování a původem. Čtvrtina školních jídelen se z tohoto důvodu zaměřuje na čerstvé regionální potraviny a více než polovina školních jídelen využí-vá potraviny čerstvé nebo s nízkým stupněm zpracování. Viz níže. Tabulka 89 Sledování vybraných potravin a konveniencí vyššího stupně zpracování Potravina Vůbec VýjimečněMéně často Často Nové produkty (např. šmakoun, tofu)41,06 21,11 17,6 2,05 Regionální potraviny 16,42 18,48 15,84 25,22 Zmrazená zelenina, ovoce apod.2,35 19,94 16,42 26,69 Loupané brambory 59,24 4,4 1,47 13,78 Vývary (hovězí, slepičí, zeleninový apod.)25,22 20,23 22,29 11,14 Mražené pokrmy (smažený květák, brokolice, sýr apod.)36,36 30,79 12,32 2,05 Zmrazené ovocné knedlíky 60,12 15,54 3,81 0,88 Zmrazené přílohy (bramboráčky, krokety, předsmažené hranolky apod.)65,98 15,25 0,88 0,00 Sypké směsi – moučníky, dezerty 39,59 24,93 12,61 3,52 Sypké směsi – bramborové knedlíky 15,54 16,72 27,27 20,53 Sypké směsi – bramborová kaše 72,43 4,99 1,76 1,17 Sypké směsi – omáčky 47,8 10,26 1,17 1,17 Sypké směsi – polévky 67,74 9,97 2,35 1,17