V Ý R O ČN Í Z P R ÁVA ČE S K É ŠKO L N Í I N S P E KC E Z A ŠKO L N Í R O K 2 0 1 4 /2 0 1 5 173 školského zařízení a ze školní matriky byly předány správně ve smyslu § 28 odst. 5 školského zákona v souladu se skutečností a zda doklady související s činností zařízení školního stra-vování jsou vedeny v souladu s právními předpisy.Kontrola plnění odpovědnosti kontrolované osoby za poskytované stravovací služby ve smyslu § 1 až § 5 vyhlášky č. 107/2005 Sb. zahrnuje zejména kontrolu plnění výživových norem podle přílohy č. 1 vyhlášky, kontrolu stanovení a dodržování finančních limitů na ná-kup potravin stanovených v příloze č. 2 vyhlášky, kontrolu rozsahu poskytovaných stravo-vacích služeb ve smyslu § 122 odst. 2 školského zákona a § 4 vyhlášky a kontrolu platného ujednání o zajištění školního stavování mezi právnickou osobou vykonávající činnost školy nebo školského zařízení a provozovatelem stravovacích služeb.Kontrola stanovení a dodržování podmínek pro poskytování školního stravování zahr-nuje zejména kontrolu dodržování § 30 odst. 1 školského zákona (stanovení a dodržování podmínek pro poskytování školního stravování ve vnitřním řádu), kontrolu provozu za-řízení školního stravování podle § 3 odst. 2 až 5 vyhlášky o školním stravování ve vztahu k § 29 odst. 2 školského zákona (zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků při poskytování školských služeb).V rámci komplexní inspekční činnosti se uskutečňuje také hodnocení partnerství a vytvá-ření praktických dovedností v rámci zdravých stravovacích návyků. Hodnotí se, do jaké míry spolupracují školní jídelna a vedení škol, pro něž zajišťuje stravovací služby (ovlivňování na-bídky stravovacích služeb, složení pokrmů, účast na poradách, třídních schůzkách apod.), zda má spolupráce školní jídelny s pedagogy pozitivní vliv na využívání poznatků získaných ve výuce v tématech Člověk a zdraví v praktické dovednosti v oblasti vytváření zdravých stravovacích návyků. Posuzuje se také spolupráce se strávníky školního stravování (možnos-ti připomínek a jejich případně řešení), spolupráce s rodiči (možnosti vyjádření připomínek a podnětů a jejich řešení), informace o školním stravování např. formou webových stránek (jídelní lístek, alergeny, informace o novinkách), spolupráce s regionálními producenty po-travin a zapojení v projektech vztahujících se ke zdraví a zdravému životnímu stylu.Monitor podmínek poskytování školního stravování pak zahrnuje personální podmínky, materiální podmínky, monitoring využívání moderních kuchařských technologií a infor-mačních technologií.10.2.2 Souhrnné poznatky z kontrolní činnosti v zařízeních školního stravování ČŠI uskutečnila ve školním roce 2014/2015 kontrolu školního stravování v 862 školních jídelnách. Z tohoto počtu bylo 38 samostatných zařízení školního stravování. Z uvedeného počtu zařízení školního stravování bylo 16 školních jídelen-vývařoven, 130 školních jídelen--výdejen a 716 školních jídelen. Z celkového počtu kontrolovaných subjektů v 8 případech (0,9 %) nebylo školní stravování poskytováno v souladu se zápisem v rejstříku škol a škol-ských zařízení a ve 12 (1,4 %) případech vykazované údaje neodpovídaly skutečnosti.Ve školním roce 2014/2015 činil počet strávníků v posledním úplném měsíci před datem kontroly 123 429. Přihlášených strávníků ke školnímu stravování bylo 157 859. Využití škol-ní jídelny je tak v průměru 78,2 %. Vyšší využití bylo v případě MŠ (82,7 %). Uvedené školní jídelny dále připravily jídlo pro 29 268 ostatních strávníků, z toho 17 607 pro zaměstnance škol a školských zařízení.Z celkového počtu kontrolovaných zařízení školního stravování 21,1 % nabízelo strávní-kům v rámci zlepšení služeb školního stravování výběr z více druhů jídel. Ve většině případů byla nabídka jídel nutričně vyrovnaná. Z uvedeného počtu školních jídelen 9,2 % nabízelo dietní stravování, v 12,5 % školních jídelen bylo umožněno žákům individuální stravová-ní v souladu se stanoviskem ministerstva zdravotnictví (uchování a ohřev vlastního jídla), v 68,3 % případů školní jídelny nevycházejí vstříc strávníkům s chronickým onemocněním a nepřipravují dietní stravování. Nejčastější dietou je stravování s omezením lepku.