Inspirace pro rozvoj gramotností PISA188PŘÍLOHA 10PŘÍLOHA 10 | Pracovní list k lekci PalačinkyMgr. Petra HlawatschkeText 1 – Oborové čtení120Kde se vzaly lívance a palačinkyJaký je rozdíl mezi lívancem a palačinkou, nejspíše víte. Přesto si to na úvod článku pro jistotu ujasníme. V obou přípa-dech se jedná o placku z litého těsta, která se opéká povětšinou na pánvičce (u lívanců na tzv. lívanečníku), někdy také na rozpálené kamenné desce. Palačinka je tenká a má větší průměr, zatímco lívanec je menší a vyšší. Jejich vzhled do jisté míry souvisí právě s rozdílným způsobem přípravy. Do těsta na lívance se totiž přidává droždí, případně kypřicí prášek, díky čemuž hezky „naběhnou“.Nejrůznější druhy opékaných placek, které lze označit za palačinky či lívance, se připravují na všech kontinentech, snad jen s výjimkou Antarktidy. Jejich oblíbenost napříč celým světem pramení pravděpodobně z toho, že se jedná o jednoduchý pokrm, připravovaný z dostupných surovin, který navíc skvěle chutná. A možná je v tom také trocha historie – dalo by se totiž říct, že jde o jeden z vůbec nejstarších pokrmů, který vznikl kombinací více surovin a následnou tepelnou úpravou. Vznik placek, umíchaných z mouky, vajec a mléka, opečených na rozžhaveném kameni, lze totiž datovat už do dob neolitu (8000–5000 let př. n. l.), kdy se hlavním zdrojem obživy člověka stalo zemědělství, a tyto suroviny byly pro něj tudíž dostupnější.S nadsázkou, nebo možná i bez ní, můžeme lívance a palačinky považovat za nadčasové jídlo. Mají dokonce svůj vlast-ní mezinárodní den, jenž připadá na masopustní úterý (den před Popeleční středou). Pokud tedy toto jídlo patří mezi vaše oblíbené, nezapomeňte jej oslavit – jak jinak než jeho konzumací.Aktivity před čtením ■Alfa box I.Aktivity v průběhu čtení ■Tabulka náročných slov ■Mapa čtení120 Zdroj: Kojetínská mouka. Kde se vzaly lívance a palačinky. Dostupné z: https://www.kojetinskamouka.cz/blog/kde-se-vzaly--livance-a-palacinky.10